ЖИВАЯ АРХИТЕКТУРА: УСТОЙЧИВЫЙ ПОДХОД К ПРОЕКТИРОВАНИЮ ЖЕНСКИХ ЦЕНТРОВ ВОССТАНОВЛЕНИИ. (KIUT Publication, 2025)
Ushbu maqola ayollarning reabilitatsiya markazlarini loyihalashda jonli arxitektura yondashuvini o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqsad faqatgina funktsional vazifalarni bajaradigan, balki travmatik tajriba o‘tkazgan ayollarni ruhiy va psixo-emotsional jihatdan tiklashga yordam beradigan makonlarni yaratishdir. Yuqori ijtimoiy va ekologik muammolar sharoitida an'anaviy reabilitatsiya makonlarini loyihalash usullari ko‘pincha chuqur tiklanishga yordam beradigan zarur sharoitlarni yaratishda etarli bo‘lmaydi. Ishda jonli arxitektura prinsiplari, masalan, bioarxitektura, biofil dizayni, ekologik texnologiyalarni qo‘llash va barqarorlikka asoslangan yondashuvlar muhokama qilinadi. Tabiat elementlari va sensorli qulayliklarning tiklanishda o‘rni tahlil qilinadi. Maxsus xavfsizlik, maxfiylik va ayollar uchun moslashuvchan makonning muhimligi o‘rganilgan. Konseptsual yondashuvlar, jumladan, hududiy joylashuv, zonalashuv, terapevtik bog‘lar yaratish va tabiiy materiallardan foydalanish kabi masalalar ko‘rib chiqiladi. Xulosa, arxitektura amaliyotida psixologiya, ekologiya va sotsiologiyani birlashtirishning ahamiyatini ta’kidlaydi, bu esa qo‘llab-quvvatlovchi va jonli makonlarni yaratishga olib keladi