QUYOSH HOVUZLARIDAN FOYDALANIB ELEKTR VA ISSIQLIK ENERGIYASI ISHLAB CHIQARISHNING TEXNIK JIHATLARI (KIUT Publication, 2025)
Ushbu maqolada quyosh hovuzlari yordamida issiqlik va elektr energiyasi ishlab chiqarishning texnik jihatlari keng yoritiladi. Quyosh hovuzlarining ishlash printsipi – tuzli suv qatlamlari orqali Quyosh energiyasini yutish va saqlash – batafsil tushuntiriladi. Shuningdek, quyosh hovuzlarining turlari (sho‘rlanish gradientli hovuzlar, sayoz hovuzlar, gel-hovuzlar, muvozanatli hovuzlar) va ularning har birining xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada issiqlik uzatish mexanizmlari va hovuzda olingan issiqlikni foydali energiyaga aylantirish usullari (masalan, organik Rankin aylanishi orqali elektr energiyasi olish) bayon qilinadi. Texnologik yechimlar – masalan, bug‘lanishni kamaytirish, tuz balansini saqlash, issiqlikni samarali chiqarib olish kabi masalalar – muhokama qilinadi.