(untitled) (KIUT Publication, 2025)
Maqolada 1960-yillardan boshlab Toshkent shahrida ko‘p qavatli uy-joy qurilishi rivojlanganish bosqishlari yoritilgan. 1980-yillarga qadar asosan 4-5 qavatli uylar qurilgan bo‘lsa, keyinchalik 9 va 16 qavatli turar-joy binolari paydo bo‘la boshlagan. Mustaqillik yillarida qurilish jarayonida muhim o‘zgarishlar yuz bergan bo‘lib, 1990-yillarda xususiy qurilish kompaniyalari faol ishtirok eta boshlagan. 2004-2008 yillarda qurilish deyarli to‘xtagan bo‘lsa, 2015 yildan boshlab yana rivojlana boshlagan. Qurilish materiallarining tanlanishida ham vaqt o‘tishi bilan sezilarli o‘zgarishlar kuzatilgan. Hozirgi kunda Toshkentda zamonaviy texnologiyalar, energiya samaradorligi va ekologik dizaynlar qo‘llanilayotgan bo‘lsa-da, me’moriy-tarxiy sifatning pasayishi muammosi ham mavjud.